Nadwrażliwość zębów na zimno i ciepło

Nadwrażliwość zębów na zimno i ciepło najczęściej spostrzegamy w czasie picia zimnych i gorących napojów lub w trakcie deseru w postaci lodów i kawy. Wtedy problem objawia się nieprzyjemnym bólem. Zazwyczaj czynnikiem nadwrażliwości są otwarte szyjki zębowe. To oznacza kontakt pokarmów z kanalikami zębinowymi, a one prowadzą do mocno unerwionej miazgi .

Z reguły odkrycie zębowych szyjek powstaje w wyniku opuszczania się linii dziąseł lub starcia szkliwa. Tak samo dziąsła, a także szkliwo odpowiadają za ochronę zębów, dlatego jeżeli ulegną uszkodzeniu, niewystarczająca ochrona sprawia ból. Inną przyczyną mogą być ubytki próchnicowe albo wcześniej stosowane popularnie plomby amalgamatowe. Amalgamat praktycznie nie izoluje miazgi zęba od wysokiej lub niskiej temperatury, z uwagi na to pacjenci ze starymi plombami mogą odczuwać dyskomfort.

Doraźny sposób na złagodzenie bólu to korzystanie z płukanek i past dla nadwrażliwych zębów. W głównej mierze dzięki temu usuwa się ryzyko wzmocnienia nadwrażliwości. W takiej sytuacji najlepiej umówić się ze stomatologiem. W gabinecie dentystycznym pacjent dostanie profesjonalne preparaty, które zmniejszają reakcję nerwów i powodują domknięcie kanalików zębinowych.

W walce z nadwrażliwością zębów na zimno i ciepło zadziała też ograniczenie kwaśnych napojów i potraw oraz uważna higiena jamy ustnej.